Στη βουλή από τον Μ. Συντυχάκη τα μέτρα στήριξης για τους σεισμόπληκτους

Δύο επίκαιρες ερωτήσεις στους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών & Μεταφορών, για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Στην ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών ζητά άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από τον σεισμό, ενώ στην ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών ζητά την ασφαλή στέγαση των πληγέντων.

Άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από τον σεισμό στην Κρήτη

Αναλυτικά, η ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών:

 Για άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών από τον σεισμό στην Κρήτη 

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Μέχρι τις 7 Οκτώβρη είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 9.327 κτίρια εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν «κατοικήσιμα» τα 4.122 και «μη κατοικήσιμα» τα 5.205 και χιλιάδες κάτοικοι είναι άστεγοι. 

Τεράστια είναι η καταστροφή στους μικρούς επαγγελματίες, με αποτέλεσμα για πολλούς από αυτούς να είναι αμφίβολη η επάνοδός τους στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αντιμέτωποι με το κλείσιμο της επιχείρησης ή με την απόλυση λόγω των συνεπειών του σεισμού.

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές όχι μόνο αγανακτούν απέναντι στην έλλειψη οργανωμένης κρατικής μέριμνας και ενημέρωσης για το τι μέλει γενέσθαι, αλλά διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (δάνεια, παράβολα, πληρωμές μηχανικών, οικοδομικές άδειες κ.λπ.) και γραφειοκρατία. 

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες και με χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:

  • Έκτακτη επιχορήγηση – οικονομική ενίσχυση (ειδικού σκοπού) στο ύψος του χαμένου εισοδήματος, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας, ώστε να εξασφαλιστεί εισόδημα στο ύψος των αναγκών για όλους τους πληγέντες. Για αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. 
  • Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 όλων των πληγέντων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Για να μην επιστραφούν τα χρήματα της “επιστρεπτέας προκαταβολής” από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. 
  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και για την αποζημίωση όλων των πληγέντων από το σεισμό της 27/9/2021 και μάλιστα για το 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι πληγέντες (δάνεια, παράβολα, πληρωμές μηχανικών, οικοδομικές άδειες κ.λπ.) και σε τι χρονικό διάστημα; Να μην εξαιρεθούν οι ζημιές από τον σεισμό της 24ης Ιουλίου. 
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης (έκτακτης και τακτικής)  προς τους δήμους για να ανταποκριθούν στις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στους δήμους και την επιπλέον πρόσληψη προσωπικού (μηχανικούς, τεχνικούς, κ.ά.) για την ενίσχυση των υπηρεσιών πολεοδομίας, τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας.

Ασφαλής στέγαση των πληγέντων από τον σεισμό στην Κρήτη 

Αναλυτικά, η ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών:

Τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη. Χιλιάδες κτίρια έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ ολόκληρα χωριά έχουν μετατραπεί σε χαλάσματα. Οι χιλιάδες κάτοικοι που είναι άστεγοι στις σεισμόπληκτες περιοχές αγανακτούν απέναντι στην έλλειψη οργανωμένης κρατικής μέριμνας. 

Ειδικότερα, ο διαθέσιμος αριθμός οικίσκων είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τον απαιτούμενο, όπως έχει καταδειχθεί από τις προτάσεις των δήμων, βάσει των πραγματικών αναγκών στέγασης. Επιπλέον, οι κάτοικοι, που θέλουν -όπως είναι αναγκαίο- να παραμείνουν στον τόπο τους, καταγγέλλουν ότι υπάρχει σχεδιασμός να μην εγκατασταθούν οι οικίσκοι ανά χωριό, με την πρόφαση της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών πχ αποχέτευση. Προβληματική χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι και την επιλογή μετακίνησής τους σε διαμερίσματα στο Ηράκλειο, μέσω του προγράμματος «Εστία», πάνω από 30 χιλιόμετρα από την εργασία τους και τα σχολεία των παιδιών τους. Οξυμένο είναι και πρόβλημα των ενοικιαστών, που δεν δικαιούνται στέγαση σε οικίσκους. 

Η σκληρή πραγματικότητα για τους πληγέντες δεν «απαλύνεται» με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου», ενταγμένης στην ανάπτυξη για τους λίγους, γύρω από το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου, στον αντίποδα των μέτρων στήριξης που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής. Επιπλέον, το 1.000.000 ευρώ άμεση ενίσχυση στους δύο δήμους (800.000 ευρώ στον Μινώα Πεδιάδας και 200.000 ευρώ στον Αρχανών Αστερουσίων) δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση ουσιαστική ενίσχυση για το σύνολο των επειγουσών αναγκών (κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων, αποκατάσταση ζημιών το οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, κ.λπ.). 

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες και με χρονοδιάγραμμα θα προβεί η κυβέρνηση:

  • Για την ανάγκη άμεσης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών όλων των σεισμόπληκτων χωρίς αποκλεισμούς, ιδιοκτητών και ενοικιαστών, με τοποθέτηση οικίσκων με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με όλα τα συνοδά έργα που απαιτούνται, ως προσωρινή λύση, ανά χωριό, και όχι με συγκέντρωσή τους  σε  λίγα σημεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί